nøkkelfri lås

Alt du trenger å vite om elektronisk lås

Tiden hvor man satte en hakke, en rake eller en spade mot døren for å vise at man ikke var hjemme, og med dette «låse» døren, er definitivt forbi – de aller fleste steder. Heldigvis har vi bedre løsninger for å holde uvedkommende ute i dag enn for 100 år siden.

Her gir vi deg en grundig innføring i hva det innebærer å ha en elektronisk lås, i tillegg til hva som er lurt å tenke på når du skal velge blant de mange elektroniske låsene som har kommet på markedet de siste årene.

Vi håper å kunne gi deg litt kunnskap om hvem, hva, hvorfor og samtidig gi deg litt innsikt i hvilke muligheter og løsninger som finnes – og ikke minst: hva de koster.

Hvorfor elektronisk lås?

Funksjonen til en elektronisk lås er i bunn og grunn den samme som for en tradisjonell nøkkellås – sikkerhet. Den elektroniske låsen fungerer også i stor grad på samme måten som en tradisjonell lås. En reile sitter i låskassen på dørbladet og beveger seg mot et sluttstykke som sitter i karmen – og døren låses.

Hovedforskjellen er at det ikke nødvendigvis er en nøkkel som trigger åpning og lukking, men en elektronisk impuls.

La oss først se litt på mulighetene og fordelene elektroniske låser gir.

Fordeler med elektronisk lås

Spør du noen som har installert elektronisk lås hjemme hva den største fordelen er, svarer de som oftest at det er å slippe å drasse på nøklene.

Hvilken elektronisk lås skal jeg velge?

Nøkkelfritt

Nøkler er lette å glemme og lette å miste – spesielt om du har noen smårollinger i huset. Nøkler tar også en del plass og er egentlig litt i veien der nede i lommen eller vesken. Med en elektronisk løsning kan man ta seg en joggetur, tur i butikken eller kanskje jobbe litt i hagen uten å måtte ta med seg nøkler. Ganske så praktisk!

App, app, app!

Parallelt med utviklingen av apper har man også fått nye, praktiske og brukervennlige tilleggsfunksjoner for elektroniske låser. Man trenger for eksempel ikke å være fysisk til stede når man låser opp en dør. Appen kommuniserer med låsen via nettet og du kan sitte i Peru og åpne dører i Ålesund. Praktisk hvis du har håndverkere eller leveranser som skal inn mens du er borte.

App-løsningene gir deg også muligheten til å se når folk kommer og går i døren. På denne måten kan du for eksempel få varsel når barna kommer hjem fra skolen.

Videre kan du koble boligalarmen til den elektroniske låsen. På denne måten slår du av alarmen automatisk når du låser opp ytterdøren.

Personlig kode

De fleste elektroniske låser tillater også personlige koder på mellom 4 til 12 siffer. Det gjør heller ingenting om ungdommen skulle dele koden med bestekompisen. I de fleste tilfellene er det enkelt å slette en kode og lage en ny. Med de fleste elektroniske låsene får du også anledning til å lage tidsbegrensede koder, noe som er praktisk hvis du vet at snekkeren kommer mellom 12:00 og 15:00 på en tirsdag. Da gjelder koden akkurat i denne perioden – ikke før og ikke etter.

Alle i familien trenger heller ikke å ha samme kode – de fleste kodelåsene tillater bruk av flere ulike tallkombinasjoner samtidig. Slik sikrer man også at slitasjen blir likere på alle knappene, slik at utenforstående ikke kan se hvilke tall som brukes oftest.

Hvis vi skal oppsummere fordelene ved elektronisk lås generelt så må det være at det er praktisk, lettvint og bekvemt. De er også like sikre som tradisjonelle låser som åpnes med nøkler.

Hvordan fungerer egentlig en elektronisk lås?

Ulike produsenter har satset på forskjellige åpningsteknologier og har gjerne prioritert ulike ting.  Vi skal her forklare de ulike teknologiene og gi noen ideer om hva man bør tenke på når man skal velge den løsningen som passer best for ditt behov.

hvordan fungerer en elektronisk lås?

Den mest brukte åpningsformen på elektroniske låser i dag er kodelås. Man tykker rett og slett en tallkombinasjon enten på en integrert del av låsen eller på et eget, separat kodepanel. De fleste produsenter tilbyr løsninger med fire- eller sekssifrede koder. På noen låser har man også muligheten til å benytte så mange som 10 og 12 tall.

Det er få ulemper med kodeløsningene annet enn at koder kan røpes, men dette løser man enkelt ved å slette den aktuelle koden og lage en ny. Noen vil kanskje hevde at koder kan være usikre fordi ukjente kan stå bak deg og se koden du slår inn, men sannsynligheten for at det skjer er ganske så liten.

Enkelte produsenter tilbyr dessuten løsninger til de mest forsiktige av oss hvor låsen åpnes selv om du slår 30 tall, bare den riktige kombinasjonen kommer i rett rekkefølge et sted inni der. På denne måten forvirrer man dem som står bak deg og er i overkant nysgjerrige – hvis de i det hele tatt finnes.

For å gjøre kodelåsingen enda sikrere kan du også skifte kode med jevne mellomrom – slik vi egentlig bør gjøre både med bankkoder og passord vi bruker på nettet. En slik variasjon vil også bidra til å forhindre eventuell ujevn slitasje på tastaturet.

Lås opp med fingeravtrykk

Låser med fingeravtrykk har blitt mer aktuelt og populært de seneste årene for mobiltelefoner og datamaskiner, men også for elektroniske låser. Dette er en særdeles enkel og lett tilgjengelig åpningsform, men ikke alle låsprodusentene tilbyr opplåsing med fingeravtrykk.

Flere hevder at fingeravtrykksteknologi har begrensninger ved at avlesningen ikke alltid fungerer som ønsket. Spesielt gjelder det når hender er våte eller fuktige. Videre er det enkelte som hevder at fingeravtrykksteknologien fungerer dårligere på enkelte aldersgrupper, for eksempel eldre og barn. Fingeravtrykk er en unik identifikator, men på eldre mennesker er huden ikke fullt så stram og lettlest som hos yngre generasjoner.

Lås opp døren med mobilen

Låser som styres med apper er også blitt veldig populære og praktiske. De aller fleste løsningene tillater deg å administrere flere brukere på en hensiktsmessig og enkel måte. Med en app kan man for eksempel fjernåpne låsen, følge med på logg, legge inn nye og ta ut gamle koder og følge med på trafikken som går i døren.

En app-løsning er avhengig av internettdekning, men ut over det er det få ulemper med å låse opp døren med app. Noen nettløsninger er lettere tilgjengelige og mer intuitive enn andre. Her må du egentlig bare lete deg frem blant de ulike tilbyderne.

Lås opp døren med Bluetooth

Mobiltelefonen er et nødvendig tilleggsverktøy hvis du velger løsninger hvor Blåtann-teknologien skal spille med. Her er teknologien slik at låsen automatisk låses opp når man nærmer seg døren med den riktige mobiltelefonen. Ofte kan man velge at døren skal låse seg automatisk etter at du har kommet deg inn. Veldig praktisk når man har hendene fulle av bæreposer etter ukens innkjøp.

Lås opp døren med brikke/chip

Flere produsenter tilbyr også løsninger med elektroniske brikker og/eller reserveløsninger med sylinder og nøkkel. Det kan være praktisk i nødstilfeller, men vår erfaring tilsier at de aller fleste lar brikker og nøkler ligge. Hovedpoenget med nøkkelfrie løsninger blir jo litt borte med dette.

De aller fleste løsningene leveres med flere av de disse låsteknologiene og man finner fort ut hvilke løsninger som blir de foretrukne i familien. Her er det ikke noe standardsvar på spørsmålet om hva som er «best». Vi er forskjellige, og vi velger forskjellig – også når det gjelder elektroniske låser.

Hvilken elektronisk lås skal jeg velge?

Det er flere faktorer man må vurdere når man skal velge elektronisk lås. Pris, funksjonalitet og design er alle viktige ting å se på.

elektronisk lås

Produsenter av elektroniske låser

Vi skal ta for oss noen av løsningene du kan velge mellom. Listen er kanskje ikke helt utfyllende, men er tenkt som en oversikt over mulige valg. Det er finnes mye informasjon på nettet – så vår anbefaling er å ta deg god tid, vurder ditt eget behov og hvordan du ønsker å bruke en elektronisk løsning og gjør dine valg basert på det.

Vi skal derfor ikke prioritere eller velge for deg. Vi har satt opp alternativene i alfabetisk rekkefølge. Skulle du ønske å snakke med en av våre avdelinger for anbefalinger og råd, ikke nøl med å ta kontakt med oss.

Kontakt din nærmeste avdeling.

Prisene varierer fra sted til sted og fra dag til dag. Vi gir derfor her bare indikasjoner på prisleiet og overlater til hver enkelt å finne de beste prisene, for eksempel ved å ta i bruk en prissammenligningstjeneste – og som tidligere sagt; du bør søke de beste prisene på både produkt og montering dersom du trenger hjelp. Vi har nok ikke de billigste produktene, men vi har de beste montørene – så alt blir en avveining.

DanaLock

DanaLock har en løsning hvor man kun skifter ut låsvrideren på innsiden av døren og ikke hele låsen og låskassen. Løsningen til Danalock spiller godt på lag med andre plattformer som Apple HomeKit, Zigbee, Z-Wave og Bluetooth.

Pris: mellom litt under 2 000,- kroner opp til ca. 3 000,-

DormaKaba

DormaKaba har satset på en såkalt hybrid-løsning. Her kan man fortsette å bruke nøkkel, men også la låsen snakke med mobilen via Bluetooth for å åpne låsen. All elektronikk sitter i selve låskassen og med denne løsningen kan man skifte til elektronisk lås uten at noen kan se forandringer på døren. En diskre og fin løsning. Tilleggsutstyr som kodepanel og fingeravtrykksleser er også på vei.

Pris: ca. 3 500,-

EasyAccess

EasyAccess er en norsk produsent som har vært på markedet i ca. 10 år med ulike elektroniske låser. Felles for løsningene fra Easy Access er at alle også kommer med en nødnøkkelfunksjon som gjør at det er mulig å åpne låsen på ordinær måte dersom elektronikken eller batteriene skulle svikte.

EasyAccess har flere modeller:

  • EasyFinger V2 er en kode -og fingeravtrykkslås i nytt moderne design med skyvedeksel som skjuler tastene.
  • EasyCode V2 er en kodelås med skyvedeksel som skjuler tastene.
  • Easycodetouch – En kodelås med touch-display, nøkkelbrikker, moderne kodelås, enkel montering, minimalistisk design og nødnøkkel-funksjon.
  • Easyfingertouch – Kodelås med touch-display, fingeravtrykk, nøkkelbrikker, enkel montering, minimalistisk design og nødnøkkel-funksjon.

Pris: fra i underkant av 3 000,- til rundt 4 000,- kroner

Glue

Glue Home Smart er en svensk produsent som er godt tilpasset skandinaviske dører. Monteringen er enkel ved at man setter den elektroniske låsen over eksisterende dørvrider. Åpning kan skje på tre måter:

  • Nøkkel
  • Smarttelefon og Bluetooth med en rekkevidde på ca. 15 meter
  • Glue-appen på smarttelefonen.

Det siste alternativet krever internettilkobling og installasjon av wifi-hub fra Glue.

Pris: ca. 2 500,-

Habo

HaBo lanserte høsten 2021 sin første elektroniske lås – Tribe 2. Her er det mange alternative låsemetoder:

  • Fingeravtrykksleser
  • Permanente og midlertidige koder
  • Smartbox for etablering av app-løsninger

Den har også standard nøkkelløsning bak et beskyttelsespanel, og du kan lagre opptil 99 fingeravtrykk i tillegg til å velge en kode bestående av 4-12 sifre.

Pris: ca. 5 000

ID Lock

ID Lock 150 kommer med touchpanel og leser for RFID-brikker. Låsen holdes oppdatert gjennom en «updater-app», men ID-lock har valgt ikke å utvikle egen app-løsning for åpning og styring av låsen. De ønsker heller at låsen skal kunne kobles opp mot resten av smarthjemmet. ID Lock 150 gis derfor muligheten til å koble låsen til hele smarthussystemet ditt enten ved bruk av Zigbee eller Z-wave som tilleggsmodul.

Her er rom for 25 pin-koder og 25 RFID-brikker. Priser midt på tretusen-tallet

Pris: ca. 3 500,-

Unloc / OBOS-nøkkelen

I samarbeid med det norske selskapet Unloc og OBOS, tilbyr nå Låssenteret en løsning som gjør det mulig for beboere i et borettslag å bruke mobiltelefon for å åpne hovedinngangsdøren samt dele nøkler med familie, venner og andre. Digitale nøkler er personlig, tidsbegrenset (om ønskelig), lett å dele og lett å slette. Denne løsningen kan kombineres med elektronisk løsning på egen inngangsdør. Kostnaden på OBOS-nøkkelen legges på felleskostnadene og koster beboerne noen kroner i måneden.

Les mer om OBOS-nøkkelen.

Yale

Yale er nok den mest kjente produsenten i det norske markedet og Yale Doorman har lenge vært markedsledende innen elektronisk lås. Yale har to versjoner av Yale Doorman og en enklere utgave elektronisk lås som heter Yale Linus.

Yale Doorman er en komplett lås med egen låskasse og skilt på begge sider av døren som flere ganger har blitt kåret til «best i test». Med denne kan du låse opp med app, kode eller nøkkelbrikke. Yale Doorman har en del tilleggsfunksjoner som gjør den til et sikkert og godt valg.

Pris: ca. 3 000 – 5 500,- (avhengig av modell)

Lillebroren – Yale Linus – er en elektronisk løsning som monteres på innsiden av døren og fremstår som en hybridløsning. Utsiden av døren vil, etter montering, se helt uforandret ut, og man vil kunne bruke den gamle nøkkelen på vanlig måte. På innsiden vil man imidlertid se den elektroniske styreenheten som gjør at man kan styre låsen via app med alle de fordeler og funksjoner det gir.

Pris: ca. 3 500,-

Hvor kan jeg kjøpe elektroniske dørlåser?

Du finner de fleste elektroniske låsene på nettet.  I tillegg har elektronikk- og byggevareforretninger også et solid utvalg, som Elkjøp, Power, OBS og OBS-bygg, Jernia, Bauhaus, Monter og så videre.

Selvfølgelig får du også elektroniske låser hos låsesmeden. Det er imidlertid få av låsesmedene som vil og kan konkurrere med de store kjedene på pris. Men, vi har den kompetansen som skal til for å fjerne den gamle låsen og montere den nye elektroniske låsen på riktig måte – uansett hvilken – dersom du trenger hjelp.

Et trygt valg

Låssenteret er medlem av Foreningen Norske Låsesmeder og oppfyller alle kvalifikasjoner for mesterbrev. Vi er også autorisert sikkerhetssenter, og kan tilby konsulentbistand, levering og montering av utstyr for offentlige bygg, bedrifter og boliger.

Alt du trenger å vite om…

Her finner du nyttig informasjon pluss tips og triks. Rett og slett alt du trenger å vite om lås og sikkerhet.