Lyst til å bli låsesmed?

La oss ta det med en gang. «Låsesmed» høres kanskje litt gammeldags ut – litt utdatert. Hvem trenger en smed i dag? Bakgrunnen er ganske enkelt at låsesmed er et gammelt yrke og tittelen henger igjen fra gamle dager. I mange av oppgavene en låsesmed blir stilt overfor er smia, ambolt og åpen flamme byttet ut med PC, kretskort og dataprogrammer.

Hva gjør en låsesmed?

En låsesmed planlegger, lager, leverer, monterer, justerer og kontrollerer sikkerhetsløsninger i private hjem, på kontorer og i offentlige bygg. En låsesmed sørger kort og greit for at de menneskene som skal inn et sted, kommer inn og de menneskene som ikke skal inn, ikke kommer inn. Og i enkelte tilfeller lager låsesmeden også løsninger hvor alle som skal komme ut – raskt – faktisk klarer det.

Sikkerhet kan løses på mange ulike måter. Vi kjenner alle til den tradisjonelle nøkkelen og ulike nøkkelsystemer. Men, de seneste årene har det kommet mange, ulike, avanserte elektroniske løsninger som opereres med kort, koder, scanning og fingeravtrykk.

For å kunne velge riktige løsning og for å klare å installere valgte løsninger, bør du kunne litt om teknikk og data. Men, det er også viktig å kunne jobbe bra med hendene. En låsesmed skal få ting til å passe inn i tre, metaller og gips og de skal få maskiner og låser til å spille sammen. Og det som er moderne og inn i dag er gammeldags og utdatert i morgen. Her gjelder det å følge med på den spennende utviklingen som skjer innenfor dette faget.

Hvorfor bli låsesmed?

Å være låsesmed er ikke akkurat en vanlig kontorjobb. Om du trives best med å være på farta, fremfor å sitte foran en dataskjerm hele dagen, er låsesmedfaget midt i blinken. Her er arbeidsdagene ganske så varierte og du kommer borti mange spennende, faglige utfordringer og du treffer ulike, morsomme og interessante mennesker hele tiden.

Behovet for låsesmeder blir stadig større. Samfunnet rundt oss krever, noen vil si dessverre, stadig mer, nyere og forbedrede sikkerhetsløsninger. Tyver og kriminelle blir stadig smartere og da må løsningene som forhindrer disse i å gjøre jobben sin også være enda smartere.

Slik det er nå, er etterspørselen etter erfarne låsesmeder så stor at man nesten kan garantere ungdommer som utdanner seg til låsesmed fast jobb med  gode muligheter for en god lønn.

Dersom du drømmer om å ha en egen bedrift med egne ansatte, er mulighetene for videreutdanning og Mesterbrev mange og varierte. De fleste av de som i dag eier sin egen låsesmedforretning startet som lærling.

låsesmed

Hvordan blir du en låsesmed?

Elever som ønsker utdanning som låsesmed søker seg til VG1 Elektrofag og går videre til Automatisering på VG2. Etter to år på skole kan man tegne lærlingkontrakt.

Les mer om læreplanen til låsesmedfaget. Her kan du også lese om formålet med utdannelsen, strukturen og beskrivelse av hovedområdene.

Se også blilasesmed.no

Passer du til å være låsesmed?

Som låsesmed bør du være ansvarsfull, praktisk anlagt, nøyaktig og tålmodig. Dessuten er det et pluss å være kreativ og løsningsorientert, slik at du ser løsninger der andre kanskje har gitt opp. I tillegg må du ha «plettfri vandel». Det betyr at du må kunne fremlegge en politiattest uten noen anmerkninger om straffbare forhold.

Bli lærling i Låssenteret

Låssenteret har om  lag 450 ansatte, alt fra lærlinger til meget erfarne prosjektledere. Uansett vil vi vi alltid være på utkikk etter motiverte, flinke og positive lærlinger. Du må gjerne ta kontakt med din nærmeste avdeling og høre hvilke muligheter som finnes. Eller du kan fylle ut skjema nedenfor så tar vi kontakt med deg.

Send inn kontaktskjema – så hører du fra oss

Fyll ut skjemaet og velg avdelingen du er nysgjerrig på, så tar vi kontakt og forteller deg litt om mulighetene dine som lærling hos oss.

Norske Låsesmeder
Mesterbrev
nkom
startbank
startbank
startbank
Sentral godkjenning